Mieslahti

Mieslahti – marjastajien, metsästäjien ja kalastajien kylä




Mieslahti sijaitsee Oulujärven itäisimmillä rannoilla Kajaani–Oulu -tien varrella. Matkaa Kajaaniin on 30 km, Ouluun150 km ja lähimpään kuntakeskukseen Paltamoon 8 km. Mieslahdessa on asukkaita noin kolme sataa. Kesällä väkiluku lisääntyy kun kesäasukkaat saapuvat mökeilleen. Kyläläisten tavatessa keskustelu avataan usein kyselemällä viimeisimmät uutiset marja-, kala- tai metsästyssaaliista – tärkeitä harrastuksia kun ovat.


Mieslahdesta tulevat mieleen upea järvimaisema, kuusikkovaarat, leppoisat ihmiset, valkovuokko vaaran rinteellä, pääsiäiskokko, Posti-kallen vaellus kesäkuussa, kurssit Kainuun Opistolla, hirvipeijaiset, ahventen narraaminen, talkootyö, uimassa ja kyläjuhlissa rannalla, Kuhaniemen torppa… Mitä sinulla tulee ensimmäisenä mieleen Mieslahtea ajatellessa?


Mieslahden historiaan voi tutustua lukemalla Hannu Romppaisen kirjoittaman uudehkon Muistojen Mieslahti - kylä ja sen asukkaat Oulujärven rannalla -kirjan. Ensimmäiset tunnetut asukkaat ovat 1500-luvulta, mutta merkkejä kivikautisesta asumuksestakin on löydetty. Kirjassa kerrotaan mielenkiintoisia tarinoita kylän asukkaista kuten helmenkalastaja ja valokuvaaja Konrad Hollosta, Kemppaisen veljesten Amerikan matkasta ja postia jalan tai suksilla kantaneesta Kalle Moilasesta. Myös nälkävuosista, asekätkennästä, urheilusaavutuksista ja Kainuun Opiston tärkeästä merkityksestä kylälle ja kyläläisille kerrotaan.




Mieslahden kyläyhdistys on mukana Ekomuseo-hankkeessa kertomalla Posti-Kallen tarinan ja esittelemällä Kalle Moilasen kesällä jalan ja talvella hiihtäen kolme kertaa viikossa postinjakomatkan eli Posti-Kallen vaellusreitin. Reitti polveilee tyypillisessä Kainuulaisessa luonto ja kulttuurimaisemissa noin 17 kilometrin matkan. Matkan varrella näkee luontoelämysten lisäksi mm. Posti-Kallen kotitalon, Pienen Viitamäen idyllisen pihapiirin, Hauta- ja Kaitalammen levähdys- ja tulipaikkoineen.Ekomusohankkeen aikana on alettu kerätä kuvia ja tietoja myös perinteisistä taidoista kuten pärehöyläyksestä ja taonnasta.






Ekomusohankkeen aikana on alettu kerätä kuvia ja tietoja myös perinteisistä taidoista kuten pärehöyläyksestä ja taonnasta.

Posti-Kallen reittikartta.
Tarina Posti-Kallesta.
Mieslahden Kyläyhdistys ry:n kotisivut








Ei kommentteja :

Lähetä kommentti